Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie gotowali z Danielem Olczakiem – kucharzem z gwiazdkowej restauracji, a jednocześnie absolwentem szkoły – technikum żywienia rocznik 2013.
Wybrano władze powiatu konińskiego na lata 2024-2029. Funkcję starosty powierzono Katarzynie Fryzie, a przewodniczącego rady – Żanetcie Matlewskiej.
Rada Powiatu Konińskiego ukonstytuowała się 7 maja. Podczas sesji inaugurującej VII kadencję samorządu powiatu nowo wybrani radni złożyli ślubowanie oraz w tajnych głosowaniach wybrali przewodniczącego rady, wiceprzewodniczących, starostę i wicestarostę powiatu oraz trzech nieetatowych członków zarządu.
Uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie od 8 do 26 kwietnia realizowali staż w Walencji z projektu „Europejskie standardy kształcenia zawodowego” w ramach programu ERASMUS+.
W Kolegium Rungego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbyło się uroczyste ogłoszenie wyników etapu okręgowego XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wiktor Roszak z klasy IV Technikum Agrobiznesu zajął zaszczytne 2 miejsce w bloku agrobiznesu.
Uczniowie klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie wielokrotnie stawali już na podium konkursów gastronomicznych. I tym razem w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Sztuka mięsa 2. zajęli drugie miejsce.
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.