W ZSEU w Żychlinie zapachniało świętami
"Piernikowe święta od kuchni” to temat przewodni organizowanego od ponad 20 lat konkursu na najpiękniejszy stół świąteczny. Do rywalizacji stanęli uczniowie z całej Polski.
Kompozycje z igliwia oraz piernikowe dekoracje zachwycały nie tylko jurorów ale również publiczność. Po przygotowaniu stołów przez uczniów, do pracy przystąpiło jury w składzie Elżbieta Sztamblewska z Muzeum Okręgowego w Koninie, Sylwia Kudła ze Starostwa Powiatowego w Koninie, Monika Szymańska - Przewodnicząca Rady Rodziców, Artur Chojnacki z firmy ProArti pod przewodnictwem pani Moniki Niespodziańskiej wicedyrektora ZSEU w Żychlinie.
Decyzją jury zwycięzcami okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu - Emilia Łabusińska i Julia Mazurkiewicz. Drugie miejsce przypadło Wiktorii Pańczyk i Michałowi Grzelewskiemu z Zespołu Szkół Technicznych w Turku, trzecie - przedstawicielom gospodarzy - Marynie Biernat oraz Natalii Jesiołowskiej, a wyróżnienie - Dagmarze Łysikowskiej i Emilii Gancy z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu.
Równolegle odbywał się też szkolny konkurs „Słodkie z makiem i serem”, w którym udział wzięło aż siedemnastu młodych żychlińskich cukierników. Przepięknie udekorowane serniki, makowce i seromaki, nie tylko pobudzały zmysły wzroku, ale przede wszystkim wybitnie smakowały. Jury - w skład którego weszli nauczyciele szkół gastronomicznych z Żychlina, Kalisza, Turku, Sompolna, Grabonogu i Wrześni pod przewodnictwem Doroty Kasprzyk wybrało najlepsze świąteczne specjały.
I miejsce zajęła Liliana Paruszewska za sernik ozdobiony żurawiną, II miejsce przypadło Nikoli Rożek za makowiec z sosem cytrynowym, a III miejsce dla Zofii Lewandowskiej za monoporcje z makiem. Wyróżnienie trafiło do Zuzanny Malczyk za sernik ciasteczkowy.
Wspaniałą świąteczna atmosfera w ZSEU w Żychlinie to zawsze doskonały początek przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, mnóstwo artystycznych i kulinarnych inspiracji dla wszystkich uczestników i zaproszonych gości.
Nagrody dla uczestników zasponsorowali Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w Koninie oraz Rada Rodziców ZSEU w Żychlinie.
Kompozycje z igliwia oraz piernikowe dekoracje zachwycały nie tylko jurorów ale również publiczność. Po przygotowaniu stołów przez uczniów, do pracy przystąpiło jury w składzie Elżbieta Sztamblewska z Muzeum Okręgowego w Koninie, Sylwia Kudła ze Starostwa Powiatowego w Koninie, Monika Szymańska - Przewodnicząca Rady Rodziców, Artur Chojnacki z firmy ProArti pod przewodnictwem pani Moniki Niespodziańskiej wicedyrektora ZSEU w Żychlinie.
Decyzją jury zwycięzcami okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu - Emilia Łabusińska i Julia Mazurkiewicz. Drugie miejsce przypadło Wiktorii Pańczyk i Michałowi Grzelewskiemu z Zespołu Szkół Technicznych w Turku, trzecie - przedstawicielom gospodarzy - Marynie Biernat oraz Natalii Jesiołowskiej, a wyróżnienie - Dagmarze Łysikowskiej i Emilii Gancy z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu.
Równolegle odbywał się też szkolny konkurs „Słodkie z makiem i serem”, w którym udział wzięło aż siedemnastu młodych żychlińskich cukierników. Przepięknie udekorowane serniki, makowce i seromaki, nie tylko pobudzały zmysły wzroku, ale przede wszystkim wybitnie smakowały. Jury - w skład którego weszli nauczyciele szkół gastronomicznych z Żychlina, Kalisza, Turku, Sompolna, Grabonogu i Wrześni pod przewodnictwem Doroty Kasprzyk wybrało najlepsze świąteczne specjały.
I miejsce zajęła Liliana Paruszewska za sernik ozdobiony żurawiną, II miejsce przypadło Nikoli Rożek za makowiec z sosem cytrynowym, a III miejsce dla Zofii Lewandowskiej za monoporcje z makiem. Wyróżnienie trafiło do Zuzanny Malczyk za sernik ciasteczkowy.
Wspaniałą świąteczna atmosfera w ZSEU w Żychlinie to zawsze doskonały początek przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, mnóstwo artystycznych i kulinarnych inspiracji dla wszystkich uczestników i zaproszonych gości.
Nagrody dla uczestników zasponsorowali Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w Koninie oraz Rada Rodziców ZSEU w Żychlinie.

















